Kawa utrudnia regulację cukru we krwi u szczurów.

Regularne spożywanie kawy zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2. Może być to powiązane z oddziaływaniem kawy na mikroflorę w układzie pokarmowym. Naukowcy z Uniwersytetu Calgary w Kanadzie, podczas badań prowadzonych na szczurach, odkryli, że substancje chemiczne w kawie, a dokładniej polifenole oddziałują na pracę mikrobów jelitowych. Spożycie kawy zwiększyło we krwi poziom krótko łańcuchowych kwasów tłuszczowych i obniżyła poziom aminokwasów o rozgałęzionych łańcuchach.

Kawa spowodowała jednak pozytywne zmiany w składzie ciała i regulacji cukru w dietach wysokotłuszczowych. Naukowcy stwierdzili, że wciąż potrzebujemy więcej badań nad wpływem kawy i kofeiny na regulację poziomu cukru we krwi i składu ciała (Journal of Nutritional Biochemistry, opublikowane 30 stycznia 2014 r.)