Zasadniczo wystarczyłoby napisać tylko tyle ale dlaczego jest to tak istotne? Dojrzewanie owoców i warzyw to proces, który sprawia, że zyskują one cenne wartości odżywcze. Owoce i warzywa, które są importowane najczęściej zostają zerwane jeszcze przed zakończeniem tego procesu i zamiast dojrzewać na krzaczku dojrzewają w kontenerze. W dobie produktów przetworzonych warto korzystać z tego co daje nam przyroda.

Lista sezonowych owoców i warzyw, które warto uwzględnić w swoim jadłospisie.

Warzywa: botwinka, bób, brokuły, cukinia, fasolka szparagowa, groszek zielony, groszek cukrowy, kalafior, kalarepa, marchewka, natka pietruszki, ogórek, por, rukola, rzodkiewka, sałata, seler (liście), szczaw, szparagi, szpinak, ziemniaki, bakłażan, młode buraki, papryka, pomidory

Owoce: agrest, arbuz, czereśnie, maliny, porzeczki, śliwki, truskawki, wiśnie, brzoskwinie i nektarynki, winogrona.