Przez wiele lat lekarze i dietetycy odsuwali ludzi od „przerażającego” tłuszczu, zakładając, że jest on bezpośrednio zamieniony w tłuszcz odkładany w naszym organizmie. Z tego powodu w latach 80. i 90. nastąpił wzrost liczby produktów o obniżonej zawartości tłuszczu lub całkowicie beztłuszczowych. Beztłuszczowy sos sałatkowy, lekkie masło orzechowe i niskotłuszczowy jogurt były jednymi z wielu rzeczy, które miały być dla nas lepsze, ponieważ „pozbyły się” tłuszczu. Co nastąpiło w wyniku masowej konsumpcją tych produktów? Wskaźniki otyłości gwałtownie wzrosły i osiągnęły rozmiary epidemii.
✔ Po pierwsze — w wielu produktach o obniżonej zawartości tłuszczu, dobry tłuszcz zastąpiono cukrem.
✔ Po drugie — błędnie założono, że wszystkie tłuszcze są do siebie podobne.
Teraz wydaje się oczywiste, że ciało inaczej traktuje różne tłuszcze. Podczas gdy niektóre tłuszcze są bardziej podatne na wchłanianie przez komórki tłuszczowe i przechowywanie w postaci tkanki tłuszczowej, inne są bardziej „skłonne” do wpływu na nasz metabolizmu, tak aby sprzyjać spalaniu tłuszczu!
Na temat tłuszczu na pewno powstanie jeszcze wiele publikacji, z których mam nadzieję będziemy mogli czerpać wciąż cenne informacje. Na chwilę obecną musicie zapamiętać, że tłuszcz nie jest taki straszny jak go malowano, o ile nie jest przetworzony oraz nie jest wątpliwej jakości